Elektrikerförbundet (SEF)

Svenska Elektrikerförbundet bildades i september 1906. Från början var det bara installationselektriker som var medlemmar i detta förbund. Sedan kom det att utökas med linjemontörer och kraftverksmaskinister, hissmontörer och senare radio- och TV-tekniker samt It-tekniker. Bakom bildandet av detta fackförbund stod Stockholms Elektriska Montörsförening och fem andra Stockholmsföreningar samt ombud från Göteborg, Malmö, Halmstad, Borås och Östersund.

Svenska elektrikerförbundet organiserar yrkesverksamma elektriker. Elektrikerförbundet är en medlemsorganisation med tusentals medlemmar på arbetsplatser i olika områden runt om i Sverige.

Trygga anställningsvillkor

Detta fackförbund arbetar för att du ska få trygga anställningsvillkor, högsta möjliga lön genom bra ackordsprislista, ob- och övertidsersättning. De arbetar även för att du ska få reseersättning och semesterersättning. Svenska elektrikerförbundet jobbar även för att alla medlemmar ska få bra arbetstider, sund arbetsmiljö, bra försäkringar och bra pension. Som medlem i förbundet kan du vara med och driva frågor i den grad du själv önskar. Din åsikt är viktig. Du kan vara med och påverka vad Elektrikerna ska driva för frågor, både i och utanför förbundet.

Svenska Elektrikerförbundets mål är schyssta arbetsvillkor för alla och högsta möjliga lön. De arbetar även för bra arbetsmiljöer. Att bli medlem i Svenska Elektrikerförbundet är enkelt och är du anställd på en firma med kollektivavtal betalar du procentuellt på din lön. Procentsatsen ligger på 1,9% av din lön. Procentsatsen är lite olika beroende på vilket avtal företaget har tecknat. Det kan även tillkomma en ackordskontrollavgift. Har företaget inget avtal så hamnar du på en fast avgift på 640 kr/månad. Det tillkommer även en avgift till a-kassan om 100 kronor per månad. Om du varit medlem i facket i minst 12 månader och blir arbetslös kan du få ut extra pengar via inkomstförsäkringen när du får ersättning från A-kassan. Under första 100 ersättningsdagarna från A-kassan får du 80% av din månadsinkomst. Du som studerar till att bli elektriker kan vara medlem du också och det kostar ingenting. Dock är det ett sätt för dig att vara med och påverka ditt framtida yrkesliv.

Förmåner

Som medlem i Svenska Elektrikerförbundet har du tillgång till en rad förmåner och andra bra saker. Bland annat har du tillgång till juristhjälp via LO-TCO rättsskydd. Du kan även få tillgång till en mängd olika försäkringar så som hemförsäkring, inkomstförsäkring, olycksfallsförsäkring, grupplivförsäkring med mera.

Medlemmar har även ett LO-mervärdes-kort, som ger alla medlemmar en massa rabatter och förmåner. Du kan få rabatter på resor, glasögon, kläder, elektronik och mycket mer. Du får även förmånliga erbjudanden inom försäkringar, evenemang, hus, IT, motion, hälsa, nöje och kultur. Du kan läsa mer om detta på Svenska Elektrikerförbundets egen hemsida, då de har en länk till LO Mervärde där allt om detta står beskrivet.

Som medlem får du även tillgång till kvalificerad rådgivning och förhandlingshjälp rörande ditt arbete och din lön. Du får även möjlighet att påverka på jobbet tillsammans med dina arbetskamrater. Du kan gå olika fackliga utbildningar som du dessutom kan medverka i under betald arbetstid.