Finansförbundet

Finansförbundet är ett fackförbund som idag har kring 28 000 medlemmar. Detta är ett fackförbund för dig som arbetar inom bank- och finansbranschen. Finansförbundet är politiskt oberoende och är medlemsstyrt. De är även medlemmar i TCO. Du som studerar och tänker arbeta inom bank- eller finansbranschen kan bli medlem i Finansförbundet, så väl du som är pensionär.

När du blir medlem hos Finansförbundet så är de tre första månaderna gratis, sedan så blir det en medlemsavgift som baseras på vad du tjänar. Som minst betalar du 39 kr och som mest 286 kronor. Är du under 30 år när du blir medlem så reduceras kostnaden med 60 kr per år, de två första åren. Studenter är medlemmar helt gratis, men tänk på att a-kassa inte ingår. Denna avgiften ska alla betala själv, och den ligger på 115 kronor per månad.

Bra anställningsförhållanden

Det finns ett par viktiga frågor som ligger detta fackförbund varmt om hjärtat. Bland annat arbetar Finansförbundet för att alla medlemmar ska ha bra anställningsförhållanden med bra löneutveckling. Alla medlemmar ska även kunna utvecklas och komma vidare i karriären, oberoende på vad de har för kön, identitet, etnicitet, religion, sexuell läggning eller om de har ett funktionshinder. Alla medlemmar är värda lika mycket. Alla medlemmar ska även ha ett bra skydd och stöd vid sjukdom, arbetslöshet och pension.

Medlemmar i Finansförbundet får tillgång till en del saker och förmåner. Bland annat så får du rådgivning och förhandlingshjälp i arbetsrelaterade frågor. Ofta finns det en fackrepresentant på din arbetsplats som du kan vänd a dig till men du kan även komma i kontakt med en jourhavande ombudsman via Finansförbundets egen hemsida.

Medlemmar i Finansförbundet får även tillgång till lönestatistik.

Om du blir arbetslös och är medlem i Finansförbundet så har du en inkomstförsäkring. Den ger dig ersättning i 120 dagar upp till en månadslön som motsvarar en viss summa. Du måste ha varit medlem i minst 12 månader i Finansförbundet innan arbetslösheten för att få detta. Du måste även vara medlem i deras a-kassa. Du kan även teckna en tilläggsförsäkring som ger dig en högre ersättning och under en längre period.

Trygghetsfonden

Medlemmar i Finansförbundet får även tillgång till trygghetsfonden och denna kan ge ersättning om du blir arbetslös. Det som gäller är att du måste ha varit anställd hos en arbetsgivare som tillhör Bankinstitutens Arbetsgivarorganisation i fem år.

Det finns även andra försäkringar du får tillgång till som medlem i detta fackförbund. Bland annat får du tre månader gratis liv-, olycksfall och sjukvårdsförsäkring hos Trygg Hansa. Vill du fortsätta ha den så betalar du efter dessa tre månader är slut.

Andra förmåner är att du man medverka på olika kurser och seminarier som handlar om ditt yrke. Du kan även söka stipendier och ur olika fonder.

För dig som arbetar som chef, så finns det ledarskapsstöd. Du kan få tillgång till olika chefsseminarier samt att du blir ansluten till ett chefsnätverk.

För dig som jobbar inom IT finns det ett nätverk att gå med i.

Det finns även en mängd andra förmåner och rabatter när du är medlem i detta fackförbund. Bland annat förmånliga medlemslån och bolån, försäkringar med mera. Du får även rabatt på olika resor, kryssningar, hotell, semesterboende i Italien och andra platser. Du får även rabatter på glasögon, friskvårdsaktiviteter, tidningsprenumerationer och utbildningar.