Ledarna

ledarna logoLedarna, hette tidigare Sveriges Arbetsledareförbund (SALF). De har i nuläget runt 90 000 medlemmar och de arbetar för chefer och ledare inom svenskt näringsliv. Organisationen grundades 1905 och hette då Norrköpings Verkmästareförening. Man bytte namn till Sveriges Arbetsledarförbund i mitten på 1920-talet när det var många orts- och yrkesvisa föreningar för arbetsledare som anslöt.  Det tillkom senare även fler föreningar från en mängd olika branscher och 1994 bytte man till det namn man har idag, Ledarna.

Ledarna är en arbetstagarorganisation alltså det man säger är ett fackförbund. Dock skiljer de sig åt mot andra traditionella fackförbund eftersom Ledarna är en facklig organisation i Sverige som är endast för chefer av olika slag. Ledarna är alltid lojala med chefers intressen. Det innebär även att Ledarna har ett chefsfokus i det som de gör. Ledarna har en tydlig inriktning på chefer och ledarskap och det märks genom vad de har för tjänster och produkter. De är helt anpassade till dig som har en chefsposition.

Kollektivavtal

ledarnaOm du är medlem i Ledarna så får du hjälp med kollektivavtal inom de allra flesta branscher. Du får även arbetsrättslig hjälp via förhandlare som även de varit chefer, så att de vet vad som gäller. Du får dessutom lokala företrädare, som även de är chefer. Samt att du får tillgång till gruppförsäkring och inkomstförsäkring.

Ledarna är politiskt obundna samt fristående från fackliga centralorganisationer. Dock ingår Ledarna i PTK. Det är en samverkansorganisation för fackförbund som organiserar tjänstemän inom den privata sektorn. I PTK förhandlas bland annat pensioner, försäkringar, arbetsmiljöfrågor samt anställningsavtal.

De tror även på dig som individ att du har en förmåga att ta ett eget ansvar för just din professionella utveckling och för dina chefsvillkor.

För att bli medlem i Ledarna så ska du arbeta som chef. Det kan vara inom vilken nivå eller bransch som helst och det kan vara i den privata eller offentliga sektorn. Bland anslutna medlemmar finns idag, ledare inom kriminalvården, ledare inom kriminalvården, brandbefäl, regissörer, ledare inom vård och omsorg och så vidare.

Som medlem hos Ledarna får du en del förmåner. Bland annat så erbjuder de kurser i konflikthantering och olika chefsutbildningar. Hos Ledarna kam du få tips och råd när det är dags för lönesamtal, eller rekrytering av personal. Ledarna ser även till så att du kan utveckla dig själv. Du kan få tillgång till utvecklingssamtal och coaching eller karriärrådgivning

Andra förmåner som du som medlem kan få ta del av är inkomstförsäkring. Denna försäkring ger dig upp till 80% av din inkomst i 100 dagar om du skulle bli arbetslös. Det finns även en tilläggsförsäkring att teckna, som ger dig 100 extra ersättningsdagar. Om du dessutom är medlem i Ledarnas A-kassa, så blir ersättningen du får ut större. Du som medlem kan även få tillgång till bostadslån, personförsäkringar, hemförsäkringar med mera.

Medlemsavgift hos Ledarna ligger på 207 kr per månad och sedan tillkommer det även en branschföreningsavgift som ger dig en lokal förankring och är beroende av vilken bransch du är verksam inom. Studerande kan bli medlemmar för 100 kr per månad.