Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer är landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer och en del av Saco (Sveriges akademikers centralorganisation). Sveriges Ingenjörer har idag cirka 145 500 medlemmar. Detta fackförbund ger sina medlemmar stöd och råd, de får rådgivning inför och vid löneförhandlingar, varsel, uppsägningar och omorganisationer, karriärfunderingar, studier och arbete utomlands.

Sveriges Ingenjörer passar dig som är ingenjör med högskole- eller civilingenjörsexamen om minst 180 högskolepoäng. Du kan även ha en teknologie magister- eller teknologie kandidatexamen. Du som är medicinteknisk ingenjör, vägingenjör, brand- och riskingenjör, lärare inom teknisk utbildning eller bilinspektör har en yrkesförening inom Sveriges Ingenjörer. Dessa kan du läsa mer om på deras hemsida.

Studerande

Om du studerar till ingenjör så kan du bli medlem i Sveriges Ingenjörer och då betala en reducerad avgift. Medlemsavgiften annars kostar olika mycket, beroende på om du är yrkesverksam, studerande eller pensionär. En ordinarie medlemsavgift ligger på 230 kronor per månad. Dessutom tillkommer 100 kronor per månad till A-kassan. Övriga medlemsavgifter kan du se på Sveriges Ingenjörers egen hemsida.

Om du är medlem i Sveriges Ingenjörer får du tillgång till en del förmåner. Bland annat får du en inkomstförsäkring. Denna kan ge dig 80 % av din inkomst i 120 dagar om du blir arbetslös. Du måste vara medlem i a-kassan samt varit medlem i facket i minst 12 månader innan din arbetslöshet. Denna inkomstförsäkring gäller alla, så länge villkoren är uppfyllda. Du kan även teckna en tilläggsförsäkring. Den ger dig ersättning i fler dagar.

Som medlem i detta fackförbund får du även tillgång till något som heter Sacos Lönesök. Där i denna databas kan du söka och jämföra lön med andra ingenjörers löner

Som medlem i detta fack kan du även få tillgång till olika seminarier samt att du kan få en personlig jobbcoach som hjälper dig. Du kan även få tillgång till rådgivning om du har problem med din anställning. Du kan dessutom få tillgång till juridisk hjälp om du råkar i konflikt med din arbetsgivare.

Facket erbjuder även stöd i form av seminarier och telefonsamtal med personlig jobbcoach för arbetssökande, anställda, blivande chefer och chefer. Du får även tillgång till karriärseminarier i olika former, karriärcoachning, cv-granskning och lönestatistik som verktyg i löneförhandlingar.

Medlemmar har även tillgång till en mängd andra bra förmåner och rabatter så som billigare prenumerationer på facktidningar, förmånliga försäkringar, bra medlemslån och bolån.

Detta fackförbund har även ett par huvuduppgifter. Bland annat vill de stärka de högskoleutbildade ingenjörernas konkurrenskraft, ge medlemmarna individuellt stöd och kunna föra deras talan. De vill även driva frågan om kvalitet i de högskoleutbildade ingenjörernas utbildning. Dessutom vill de hävda teknikens samt de högskoleutbildade ingenjörernas betydelse för välstånd och utveckling.