Unionen

unionenUnionen är Sveriges största fackförbund. De har runt 640 000 medlemmar och de finns idag på mer än 65 000 arbetsplatser. Unionen är ett fackförbund för tjänstemän i den privata sektorn. Oavsett vilken befattning du har så är du välkommen att bli medlem hos detta fackförbund. Bland deras medlemmar finns bland annat chefer och akademiker men även egenföretagare och studenter.

Unionen bildades 2008 då HTF och SIF slogs samman. Hos Unionen får medlemmar flera förmåner och rabatter som andra fackföreningar saknar. Unionen har även tre så kallade hjärtefrågor, som enligt deras sida är Kompetens ger kraft, Fler och bättre jobb samt Balans i arbetslivet. Du kan läsa mer om vad det innebär på deras egen sida.

Unionen är fackförbundet för dig som jobbar i den privata sektorn och kan titulera dig tjänsteman. När det kommer till avgifter hos detta fackförbund, så beror det helt och hållet på vad du tjänar eller om du är student. Summan ligger mellan 50 kr upp till 225 kronor. Sedan tillkommer även en avgift om du vill vara med i deras a-kassa.

Inkomstförsäkring

unionenHos unionen så ingår det en så kallad inkomstförsäkring när du blir medlem. Du kan även välja till att ta en tilläggsförsäkring. Denna ger dig upp till 80% av din lön om du skulle bli arbetslös. Det är en trygghet som kompletterar a-kassan.

Unionen är även där för dig när det kommer till lönesamtal eller utvecklingssamtal. Du kan få tips och råd om lönestatistik samt lönecoaching. Det gör att du kan komma förberedd till dessa samtal.

Hos Unionen kan du även få hjälp med juridisk rådgivning. Det kan kännas bra om det skulle uppstå problem eller tvister på din arbetsplats.

Unionen är en medlemsstyrd organisation samt att den är partipolitiskt obundet.

När du blir medlem i Unionen så bjuder de dig på alla tjänster och förmåner i tre månader.

Du som vill plugga, kan ha stor nytta av Unionen, då du hos dem kan ansöka om ersättning för avgifter, böcker och annat till kurser som du går för att kompetensutveckla dig. Du kan studera heltid eller vid sidan av ditt arbete. Du kan få upp till 3250 kronor per termin, och 13 000 kr totalt.

Som medlem i Unionen har du en mängd förmåner och rabatter. Bland annat på hemförsäkringar och olycksfallsförsäkringar. Du får även ett Securitas hemlarm utan kostnad, det enda du betalar är en startavgift. Med Unionen kan du även få billigare kryssningar med Birka och Viking.

Utöver ovanstående så finns det en mängd andra saker du kan få genom att vara medlem i Unionen. Det kan vara allt från hur du ska tolka ett anställningsavtal till CV-granskning. Andra förmåner är rabatter hos olika företag och rådgivning inom en mängd olika områden.

För att läsa mer om alla förmåner och rabatter så kan du besöka Unionens hemsida. Här listar de från A-Ö precis allt du har tillgång till som medlem i detta fackförbund.

På Unionens hemsida kan du även lämna dina kontaktuppgifter så hör de av sig till dig och svarar på alla möjliga frågor du kan tänkas ha kring medlemskap. Här kan du även bli medlem i Unionen.

Bli medlem i Unionens a-kassa

Många är med i facket men missar att det även kan vara bra att vara med i en a-kassa. Det är det som gör att du kan få pengar, om det är så att du blir arbetslös. Går man med i Unionens a-kassa så får man dels en inkomstförsäkring, som ger dig upp till 80 % av tidigare lönen. Andra a-kassor ersätter bara upp till en viss summa vilket du kan läsa om på blimedlemifacket.com. Dock gäller vissa krav som att du ska ha varit medlem i 12 månader eller längre. Annars är det grundförsäkring som gäller. Medlemsavgiften hos Unionens a-kassa är 112 kronor per månad. De som kan bli medlem är du som är tjänsteman av något slag, oavsett befattning. Det kan vara allt från projektledare, till ingenjör till administratör eller chef. Även den som är egen företagare kan vara medlem i denna a-kassa.